O moștenire de suflet: ION CIORĂNESCU
„Cel care deschide o şcoală, închide o temniţă.”
V. Hugo
În istoria fiecărui loc există oameni care au lăsat o adâncă urmă în lut şi în suflet şi de numele cărora se leagă însăşi evoluţia spirituală a comunităţii respective. Nu face excepţie nici Moroeniul, care a fost dăruit cu un OM remarcabil ce şi-a pus amprenta asupra dezvoltării intelectuale a localnicilor.
De numele ilustrului învăţătorului şi de activitatea desfăşurată de el în comuna noastră se leagă construcţia localului de şcoală (1910), confecţionarea unor hărţi murale, conservate şi astăzi, alcătuirea unei biblioteci etc. Din 1894 până în 1920, Ion Ciorănescu şi-a desfăşurat activitatea ca învăţător în comuna Moroeni, unde este remarcat de însuşi ministru învăţământului, Spiru Haret, şi trimis la specializare în Germania, la Berlin. Din 1927 este numit Inspector General în cadrul Ministerului Învăţămăntului pentru învăţământul special din ţară.
Dascălul a elaborate şi publicat, fie singur, fie în colaborare cu alţi profesori numeroase manuale: Abecedarul pentru clasa I (1907) – întâiul abecedar în culori, premiat de Ministerul Învăţământului şi care a fost valabil pentru toate şcolile din ţară; Abecedarul pentru şcolarii surdo-muţi spre a învăţa vorbirea, citirea cu grai şi scrierea română (1932), fiind primul manual de acest tip şi alte multe manuale.
Cu pricepere, cu tact pedagogic şi cu pregătire temeinică, Ion Ciorănescu şi-a dedicate 49 de ani din viaţă, învăţământului (s-a pensionat în anul 1946) şi a contribuit – prin vorbă, prin „scrisă” şi prin faptă – la tot ce a însemnat modernizarea învăţământului din ţara noastră şi la punerea în drepturi a dascălului. S-a stins din viaţă la 3 ianuarie 1948 lăsând în urmă o moştenire de excepţie urmaşilor săi.